This website is an initiative of Klasema ART... Klasema Art

Biografie Ferenc Gögös

Totempaal

Nederlands | English | Magyar

Ferenc Gögös( 1936-2011), geboren in Budapest, kwam in 1957 naar Nederland, op het moment dat in zijn geboorteland alle vrijheden aan banden werden gelegd. Op de Kunstacademie in Arnhem volgde Gögös een opleiding tot schilder en graficus. In zijn werk tekent en schildert hij tekens, boodschappen, waarvan de betekenis als het ware te lezen is. Het beeld vervangt de taal. Wie zich erin verdiept ontdekt al snel een aantal herkenbare beelden, zoals een man, een vrouw, een hert, een vogel of een boom. Van andere tekens kennen we de betekenis wel, maar pas door de combinatie met de beelden er omheen ontstaat zoiets als een vertelling. Pijlen, zigzaglijnen, winkelhaken en rechte strepen zijn de leestekens die de voorwerpen met elkaar verbinden. Zijn symbolen hebben verwantschap met volkskunst of “primitieve kunst” en krijgen daardoor een universeel karakter. Zijn Hongaarse afkomst is zeker in zijn vroegere werk goed te voelen. Tintelende kleurvakken met daarin monumentale tekens getuigen van een grotere materiaal- en kleurgevoeligheid.

Hij exposeerde veel in binnen- en buitenland o.a. Arnhem, Amsterdam, Nijmegen, Gent, Budapest, Nishinomya en Kyoto (Japan), Zuid-Korea, California en Ohio (U.S.A.) en op de Kunstmesse in Basel.

Werk van Gögös is opgenomen in talrijke kunstcollecties o.a. in Nederland, België, Japan, Duitsland, U.S.A., Hongarije en in Australië.

Werken in musea: o.a. Stedelijk Museum Amsterdam, Gemeente Museum Arnhem, Commanderie St. Jan Nijmegen, Museum voor Schone Kunsten en Nationaal Museum Budapest.

Klasema Art

Klasema Art specialises in art works from the periode 1945 to 2000. The primary emphasis is on abstract art of an innovative nature from the period 1945 to 1976.

The movements represented in our collection are Ecole de Paris, lyrical and expressionistic abstraction , geometric abstraction, material art and minimalism.

Visit our website now »